23 września 2021

XXIII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności

Uniwersytet Ekonomiczny wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu organizuje XXIII Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności. Olimpiada organizowana jest dla uczniów technikum, słuchaczy kursów kwalifikacyjnych kształcących się w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczniów liceum ogólnokształcącego.


W roku szkolnym 2021/2022 Olimpiada obejmuje trzy etapy.

I etap szkolny – 22 października 2021 r.

II etap okręgowy – 26 listopada 2021 r.

III etap ogólnopolski  – 31.03-01.04 2022 r.

Laureaci finału Olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia. W tym roku szkolnym mają wstęp bez egzaminu na następujące uczelnie:

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie,
  • Politechnika Gdańska w Gdańsku,
  • Politechnika Łódzka w Łodzi,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy.

Regulamin Olimpiady znajduje się w zakładce Olimpiada na stronie internetowej www.zsps.poznan.pl