MECHANIK OPERATOR MASZYN I POJAZDÓW ROLNICZYCH
Młodzież kształcąca się w tym zawodzie zajmuje się zadaniami związanymi z eksploatacją i naprawą pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń rolniczych. W przypadku zakładu naprawczego zadania zawodowe dotyczą także demontażu i montażu pojazdów i maszyn oraz urządzeń, ich rozruchu, regulacji oraz zabezpieczenia antykorozyjne. Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych jest przygotowany do zadań zawodowych z zakresu diagnostyki i oceny stanu technicznego sprzętu rolniczego (pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń). Obsługa i serwisowanie nowoczesnych maszyn, zwłaszcza będących w okresie gwarancyjnym eksploatacji, może wymagać od niego uzyskania dodatkowych uprawnień od poszczególnych producentów sprzętu rolniczego. Wprowadzanie nowych rozwiązań technicznych przez producentów sprzętu rolniczego wymaga ciągłej aktualizacji wiedzy i umiejętności specjalistycznych przez absolwentów tego zawodu.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Uczniowie mają prawo do bezpłatnego prawa jazdy kategorii B i T. Mogą również uzyskać dodatkowe uprawnienia takie jak:
– obsługi maszyn rolniczych,
– kombajnu zbożowego,
– prasy wysokiego stopnia zgniotu,
– opryskiwaczy,
– spawacza,
– obsługi maszyn specjalnych, obsługi wózków widłowych,
– operatora koparko–ładowarki.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej,
– obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,
– oceniania stanu technicznego pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych,
– wykonywania prac pojazdami samochodowymi i ciągnikami rolniczymi.
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
– w fabrykach maszyn rolniczych,
– w zakładach przy montażu urządzeń, maszyn i pojazdów rolniczych,
– w warsztatach naprawczych urządzeń, maszyn i pojazdów rolniczych,
– w firmach handlowych oferujących sprzęt i pojazdy rolnicze,
– jako przedstawiciel handlowy producentów lub firm sprzedających sprzęt rolniczy,
– w serwisach naprawczych sprzętu rolniczego,
– w gospodarstwach rolnych,
– mogą prowadzić samodzielną działalność gospodarczą, np. warsztat napraw maszyn rolniczych,
– prowadzić indywidualne gospodarstwo,
– w spółdzielniach kółek rolniczych.
KUCHARZ
Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, ciast i deserów.
W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nauczysz się: oceny jakości surowca, przechowywania żywności, przygotowania produktów i stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów, wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej oraz u prywatnych pracodawców w renomowanych hotelach i restauracjach.
W trakcie 3-letniej nauki na kierunku kucharz będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:
PRZEDMIOTY PRAKTYCZNE:
– zajęcia praktyczne z przygotowywania i wydawania dań
PRZEDMIOTY TEORETYCZNE:
– technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
– język angielski zawodowy,
– podstawy żywienia
– wyposażenie techniczne,
– bezpieczeństwo i higiena pracy,
– działalność gospodarcza.
Kwalifikacja zawodowa, którą uzyskasz to: HGT.02 Sporządzanie i wydawanie dań.
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
- restauracje i inne obiekty gastronomiczne np. bary, pizzerie, bistra, stołówki,
- firmy cateringowe,
- hotele,
- placówki żywienia zbiorowego, np. szpitale, stołówki szkolne i pracownicze.
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia absolwent może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Pozwoli mu to na uzyskanie wykształcenia średniego, zdania matury oraz uzyskania kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
- Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim ul. Morcinka 9, 42-620 Nakło ŚL.
- : (32) 381-32-22; tel. kom. 606 138 806; 501 221 365; 504 411 226
- e-mail: sekretariat@ckrnaklo.pl
- ckrnaklo.pl
Źródło: wg informacji nadesłanej przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim