Organizatorami imprezy „Konkurs Chlebem Pachnący” są: Stowarzyszenie Rzemieślnik z siedzibą w Gdańsku przy ul. Jana Heweliusza 11 lok. 811 oraz proMotion sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/141.
„Konkurs Chlebem Pachnący” jest nie tylko zaproszeniem do rywalizacji o tytuł najlepszego piekarza wśród uczniów, ale też okazją do umocnienia ich zainteresowań, wymiany doświadczeń, nawiązania znajomości i przede wszystkim zrobienia kroku w głąb świata piekarstwa. Na uczestników czekają trzy zadania konkursowe: wykonanie chleba żytniego, bagietki oraz chałki. Te podstawowe produkty pozwolą najlepiej ocenić umiejętności młodych piekarzy. Jury pod przewodnictwem Mirosława Kurka (prezesa stowarzyszenia Rzemieślnik) wyłoni zwycięzców, którzy otrzymają nagrody produktowe oraz finansowe.
Do konkursu zaproszeni są uczniowie nie tylko szkół gastronomicznych, ale także innych profili. Udział w piekarskich zmaganiach jest samodzielny. Składa się z dwóch etapów. W pierwszym kandydaci wysyłają zgłoszenia (karty zgłoszeniowe, receptury oraz zdjęcia wybranego produktu) drogą mailową. W drodze eliminacji zostaje wybrane grono finalistów, którzy wystąpią w finale podczas targów.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski i adresowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych.
W konkursie biorą udział uczestnicy indywidualni.
Konkurs organizowany jest w ramach i na terenie XII edycji Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „Sweettargi” w Katowicach i składa się z dwóch etapów (eliminacje i prezentacje finałowe).
Konkurs rozpoczyna się 2 stycznia 2024 roku (zgłoszenia i eliminacje) i trwa do 18 marca 2024 roku (finał).
Zgłoszenie udziału w konkursie należy przesyłać drogą elektroniczną na adres konkurs@rzemieslnik.org .
Więcej informacji i regulamin konkursu na stronie https://rzemieslnik.org/konkursy .
Źródło: Informacja ze Stowarzyszenia Rzemieślnik w Gdańsku