21 grudnia 2023

Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz organizowany przez Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu

W dniach 25 do 27 kwietnia 2023 roku w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał VI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim były „WARIACJE KULINARNE Z RYBAMI W ROLI GŁÓWNEJ”.


Organizatorami Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz jest Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Turniej ma charakter cykliczny. Celem Turnieju jest m.in. rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Turniej przeznaczony jest dla uczniów Szkół Branżowych I stopnia – klas programowo najwyższych. Uczestnicy przechodzą trzystopniowe eliminacje na poziomie: szkolnym, wojewódzkim/okręgowym oraz ogólnopolskim. W III etapie – ogólnopolskim biorą udział laureaci etapów wojewódzkich/okręgowych. Najlepsi kucharze zostają wyłonieni w finale po dwudniowej rywalizacji składającej się z części praktycznej i teoretycznej.

Komisja Turnieju ocenia m.in. przygotowanie zakąski, potrawy zasadniczej, dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw według inwencji twórczej oraz pracę ucznia z uwzględnieniem warunków higieny i bezpieczeństwa pracy w trakcie wykonywania zadania. Oceniający biorą pod uwagę również takie aspekty jak: pomysłowość, smakowitość, kreatywność i zgodność z tematem.

W trzecim dniu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbyła się uroczysta gala konkursu na której Komisja oceniająca ogłosiła wyniki finału i nagrodziła uczestników. Nagrodą dla najlepszych uczestników jest również zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Uczestnicy po ciężkiej rywalizacji kulinarnej w ramach relaksu udają się na wycieczkę szlakiem industrialnych zabytków Zabrza.


Źródło: Zespół Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu