ZAWÓD: TECHNIK EKONOMISTA
Technik ekonomista to zawód wszechstronny i bardzo popularny na rynku pracy. Ekonomistą jest księgowy, pracownik banku, doradca finansowy, agent ubezpieczeniowy, pracownik lub właściciel prywatnej firmy i wielu innych.
Zadania ekonomisty mogą być różne np. prowadzenie spraw kadrowo-płacowych, rozliczeń finansowych, obliczanie podatków, analiza gospodarki materiałowej, prowadzenie dokumentacji finansowej, sporządzanie sprawozdań, wykonywanie prac biurowych.
Technikum jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie są przekonani o konieczności zdobycia wyższego wykształcenia, ale nie odrzucają takiej możliwości.
Nasza szkoła na tym kierunku:
- przygotowuje absolwentów do otwarcia i prowadzenia własnej firmy,
- umożliwia nabycie praktycznych umiejętności niezbędnych do podjęcia pracy w różnych typach firm i przedsiębiorstw,
- uczy posługiwania się programami komputerowymi przeznaczonymi do obsługi magazynu, prowadzenia kadr i płac, rozliczeń z ZUS-em, prowadzenia pełnej i uproszczonej księgowości,
- uczy obsługi urządzeń biurowych,
- uczy rozumienia i stosowania przepisów prawa.
Szkoła kształtuje u uczniów bardzo ważne w zawodzie ekonomisty kompetencje, takie jak: uczciwość, umiejętność analitycznego myślenia, przedsiębiorczość, dokładność, odpowiedzialność, komunikatywność, umiejętność pracy w zespole.
Zajęcia lekcyjne prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach.
Nasi uczniowie są finalistami ogólnopolskich olimpiad przedmiotowych, odnoszą sukcesy w konkursach przedmiotowych na szczeblu miejskim, regionalnym i krajowym.
Nasi absolwenci są osobami cenionymi na rynku pracy ze względu na posiadaną wiedzę i umiejętność rozwiązywania problemów występujących we współczesnych przedsiębiorstwach.
Absolwenci kierunku, mają szansę na zatrudnienie:
- w korporacjach,
- w prywatnych przedsiębiorstwach,
- w bankach,
- w Urzędach Skarbowych,
- w Urzędach Pracy,
- w organach administracji rządowej lub samorządu terytorialnego,
- w zakładach ubezpieczeniowych,
- w administracji szpitali, szkół.
Technikum ekonomiczne to doskonała droga dla ekonomistów-praktyków.
ZAWÓD: TECHNIK HOTELARSTWA
- umożliwia uczniowi nabycie umiejętności obsługi gościa hotelowego poprzez zajęcia w pracowni symulacyjnej, a także podczas praktyk w renomowanych obiektach hotelowych zyskując cenne doświadczenie i kontakty zawodowe,
- przygotowuje podczas zajęć na wiodących przedmiotach zawodowych do prowadzenia biznesu hotelarskiego,
- uczeń uczy się fachowo i kompleksowo organizować usługi hotelarsko-gastronomiczne.
Kwalifikacje zawodowe
W 5-letnim cyklu kształcenia w naszej szkole uczeń może uzyskać tytuł technika hotelarstwa po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:
- 03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- 06 Realizacja usług w recepcji.
Nasi uczniowie kształcący się w tym zawodzie odnoszą sukcesy w olimpiadach i konkursach hotelarskich w regionie, a nawet na etapie ogólnopolskim.
Zajęcia lekcyjne prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach:
- pracowni obsługi gościa hotelowego,
- pracowni komputerowej z szybkim dostępem do Internetu,
- pracowni technik biurowych,
- w pełni wyposażonych pracowniach gastronomicznych.
Możliwości zatrudnienia:
- w hotelach, pensjonatach, motelach,
- w agroturystyce, w domach wczasowych,
- w przedsiębiorstwach żeglugowych, turystycznych, uzdrowiskowych,
- w firmach zarządzających domami i apartamentami do wynajęcia,
- w administracji państwowej zajmującej się usługami hotelarskimi.
ZAWÓD: TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
„Podróż tysiąca mil rozpoczyna się od jednego kroku…” To motto przyświeca nam od wielu lat w kształceniu kadr turystyki. Naszym zadaniem jako szkoły jest wykształcenie i ukształtowanie Człowieka ciekawego świata, nie tylko lubiącego turystykę, ale przede wszystkim mającego wiedzę o turystyce i umiejącego tę turystykę organizować, tworzyć z pasją, umiejącego obserwować jej zmieniające się trendy.
Jeśli jesteś osobą:
- ciekawą świata,
- kreatywną,
- lubiąca ludzi,
- lubiącą podróżować,
- nie bojącą się wyzwań,
- lubiącą języki obce,
- lubiącą poznawać nowe kultury, zwyczaje innych narodów….
zapraszamy Cię do podjęcia wyzwania i rozpoczęcia nauki w naszej szkole na kierunku technik organizacji turystyki.
Co czeka Cię na tym kierunku?
Wybierając kierunek technik organizacji turystyki zdobywasz wiedzę z zakresu turystyki, ekonomii i prawa w turystyce, hotelarstwa, gastronomii, transportu w turystyce, pilotażu, przewodnictwa turystycznego, języków obcych, geografii turystycznej.
W trakcie nauki uczniowie odbywają czterotygodniowe praktyki w klasie II i III w biurach podróży, punktach informacji turystycznej i hotelach. Uczniowie z wyróżniającymi się osiągnięciami mają możliwość uczestniczenia w miesięcznych praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+. Zainteresowania turystyczne można rozwijać również w Klubie Podróżnika (spotkania z podróżnikami, pokazy slajdów, pamiątek, opowieści) w naszej szkole oraz na sobotnich rajdach, organizowanych kilkukrotnie w semestrze.
Warte podkreślenia jest, że uczniowie Technikum organizacji turystyki z racji zawodu, uczestniczą w wielu wycieczkach przedmiotowych w każdym semestrze – mniejszych i większych.
Nasi Uczniowie biorą corocznie udział w Olimpiadach i Konkurach z branży turystycznej (na szczególną uwagę zasługuje Olimpiada Wiedzy o Turystyce).
Na zajęciach i praktykach nauczysz się miedzy innymi:
- jak zaplanować podróż Twojego życia,
- wybrać ofertę turystyczną dla Twoich Przyjaciół, Rodziców, Dziadków…
- zarezerwować bilet w ciepłe kraje po możliwie najniższej cenie,
- obliczyć koszty wczasów krajowych lub zagranicznych dla Ciebie i Bliskich,
- porównać koszty noclegów w górach i nad morzem,
- porównać koszty wczasów w Polsce i we Włoszech,
a także:
- gdzie szukać informacji turystycznych,
- jak stworzyć dobrą ofertę wyjazdu wakacyjnego,
- jak rozmawiać z trudnym klientem,
- jak rozliczyć trudne rachunki po podróży,
Nauka w technikum trwa 5 lat i kończy się egzaminem zawodowym, który składa się z dwóch kwalifikacji:
- HGT 07 – Przygotowanie imprez i usług turystycznych (egzamin pod koniec klasy III – czerwiec),
- HGT 08 – Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych (egzamin w połowie klasy V – styczeń).
Po zdaniu obu kwalifikacji Absolwent uzyskuje dyplom, tytuł technika oraz suplement do dyplomu – Europass, którego wartość jest uznawana w każdym kraju Unii Europejskiej, co daje możliwość podjęcia tam pracy.
Co czeka Cię po ukończeniu szkoły?
Nasi Absolwenci są przygotowani do szeroko pojętej pracy w obsłudze ruchu turystycznego, pracy biurowej, pracy w terenie, obsługi klienta w języku obcym.
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w takich miejscach jak:
- biuro podróży,
- hotel,
- lotnisko,
- centrum informacji turystycznej,
- usługi pilotażu,
- usługi przewodnictwa,
- w stowarzyszeniach i organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki,
- w Urzędach Administracji Państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki.
W życiu liczy się Praca, Pasja i Przygoda (3P). Bez Pracy, nie ma Pasji, bez Pasji nie ma Przygody. Turystyka jest dziedziną w której możesz połączyć te trzy elementy. Dlatego jeśli interesuje Cię świat i ludzie i chciałbyś, aby stało się to Twoją pracą zapraszamy do kształcenia na kierunku technik organizacji turystyki!
ZAWÓD: TECHNIK REKLAMY
Każdy z nas na co dzień spotyka się z reklamą. W telewizji, na przystanku autobusowym czy w Internecie. Stoją za nią jednak ludzie – profesjonaliści, którzy specjalizują się w marketingu i kampaniach kreatywnych.
W naszej szkole oferujemy Ci kierunek technik reklamy, dzięki któremu poznasz tajniki powstawania reklamy, kreowania wizerunku, marketingu i public relations. Zawód technika organizacji reklamy jest szerokoprofilowy, ponieważ pracując w agencjach reklamowych i działach promocji, potrzeba wiedzy z zakresu ekonomii, plastyki, psychologii oraz lingwistyki.
Po ukończeniu nauki na kierunku technik reklamy, uczniowie mają szansę znaleźć pracę w znanych i cenionych agencjach reklamowych, działach promocji i public relations firm oraz agencji outsourcingowych.
Ten kierunek:
- umożliwia zdobycie wiedzy związanej z funkcjonowaniem rynku usług reklamowych,
- uczy posługiwania się programami graficznymi, nowoczesnymi urządzeniami i sprzętem technicznym wykorzystywanym w tworzeniu ogłoszeń reklamowych,
- uczy prowadzenia sprzedaży produktów i usług reklamowych,
- uczy organizacji i prowadzenie kampanii reklamowej (w tym: tworzenia przekazu reklamowego, projektowania i przygotowania środków reklamowych czy badania skuteczności reklamy).
Zajęcia lekcyjne prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach komputerowych i reklamy (wyposażonych w drukarki, aparaty fotograficzne oraz ploter tnący).
Absolwent technikum w zawodzie technik reklamy potrafi:
- przeprowadzać analizy marketingowe,
- zbierać informacje na temat zleceniodawcy i jego oczekiwań,
- opracowywać informacje niezbędne do realizacji zadań reklamowych,
- pozyskiwać klientów do współpracy z firmą,
- tworzyć i prezentować usługi reklamowe.
Możliwości zatrudnienia:
Na rynku pracy masz nieograniczone możliwości w kraju i na świecie. Dlaczego? – Bo każda firma żeby utrzymać się na rynku musi się reklamować.
Znajdziesz pracę:
- w departamentach marketingu wielkich korporacji,
- w firmach produkcyjnych, handlowych, usługowych, w bankach,
- w wydziale promocji Urzędu Miasta,
- w agencjach reklamowych.
Możesz otworzyć swoją własną agencję reklamową.
Zawód technik reklamy daje gwarancję zatrudnienia na nowoczesnym rynku pracy! Skuteczna reklama i marketing to w gospodarce wolnorynkowej podstawa sukcesu każdej firmy.
ZAWÓD: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód ten jest idealny dla osób chcących przeżyć przygodę oraz poznawać tajniki sztuki kulinarnej, ceniących zdrowy styl życia i odżywiania, wykazujących dbałość o innych oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów. Jeśli lubisz pracę w zespole, interesujesz się nowoczesnymi trendami w żywieniu, jesteś kreatywny oraz zainteresowany pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą to ten kierunek jest dla Ciebie.
U nas nauczysz się:
- sporządzania potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- współpracy w zespole,
- języka obcego zawodowego.
Jeśli w przyszłości chciałbyś zostać szefem kuchni, menagerem restauracji, mistrzem sztuki kulinarnej lub doradcą w zakresie prawidłowego odżywiania to ten kierunek jest dla Ciebie. Natomiast jeśli myślisz o dalszej nauce – droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.
Kierunki studiów związane z gastronomią:
Technologia żywności, Towaroznawstwo, Dietetyka, Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, Hotelarstwo i turystyka, Organizacja i zarządzanie w gastronomii.
Technikum nr 2
Zespół Szkół nr 2
ul. Gliniana 2,
41-711 Ruda Śląska
tel. 32 244 49 00
e-mail: sekretariat@zs2.eu
Źródło: Zespół Szkół nr 2 w Rudzie Śląskiej